Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Herkese Merhaba, Ben Zehra.
Kurban Bayramı dört gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır ve Ramazandan yaklaşık yetmiş gün sonra kutlanır. Bayram kutlamaları, bir hayvanın kurban edilmesi, fakirlere para ve yiyecek yardımında bulunulması ve akraba ziyaretinden oluşur.
Bu derste Türklerin kurban bayramı kutlamalarını ve bu aktivitelerin sosyal hayattaki işlevlerini öğreneceksiniz.
Türkiye'de kurban kesimi nerede kim tarafından yapılır?
Cevabı bu video'nun sonunda göstereceğiz.
Kurban Bayramı Türklerin kutladığı en eski islami bayramlardan biridir. Diğer tek tanrılı dinlerde de bahsi geçen Hazreti İbrahim'in Tanrıya bağlılığını kanıtlamak için öz oğlunu kurban etmeye karar vermesini, fakat daha sonra bu adanmışlığı gören Tanrı'nın ona kurban etmesi için bir koç göndermesine dayanan bir hikayesi vardır. Bu bayramdan önceki güne de Arefe denir ve yarım gün çalışılır. Devlet kurumları, özel şirketler ve okullar dört gün tatildir.
Geleneksel olarak, kurban bayramının ilk günü erkeklerin bayram namazına katılmalarından sonra koç, kuzu veya boğadan oluşan hayvanların kurban ritüeli başlar. Genelde kurbanlığın alnına kınadan yapılma bir boya sürülür ve kurdelelerle süslenir. Kesilen kurban etinin üçte biri fakirlere, üçte biri akrabalara dağıtılır, geri kalan da aile tarafından bayram boyunca gelen misafirlere ikram edilmek için hazırlanır.
Kurban Bayramında da Ramazanda olduğu gibi aile büyükleri ziyaret edilir, el öpülür ve çocuklara bayram harçlığı verilir. Ramazan bayramından farklı olarak tatlılara değil etli yemeklere ağırlık verilir. Evlerde, kavurma, etli türlü, etli yaprak sarma, kıymalı börek gibi yemekler pişer ve gelen misafirlere ikram edilir. Kurban derileri Türk Hava Kurumu, Türk Kızılayı gibi sosyal yardımlaşma kurumlarına bağışlanır.
Bu bayram haricinde, aileler bir başarı veya başlarından geçmiş kaza, hastalık gibi elim bir olay sonrası, Allah'a şükran duymak için de kurban keserler. Buna adak denir.
Ve şimdi size deminki quiz'in cevabını vereceğim.
Türkiye'de kurban kesimi nerede kim tarafından yapılır?
Türkiye'de kurban kesimi belediyelerce belirlenmiş uzman personel tarafından, hijyenik koşullarda, gerekli denetim ve kontrollerin yapıldığı kurban kesim alanlarında yapılır.
Bu dersi nasıl buldunuz? İlginç bir şeyler öğrendiniz mi?
Ülkenizde, dini bayramlarda özel pişen bir yemek var mı?
TurkishClass101.com' a yorumlarınızı bırakın. Bir sonraki derste görüşmek üzere!

Comments

Hide