Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Herkese Merhaba, Ben Zehra.
Bu bayram halk arasında şeker bayramı olarak da bilinir. Bir ay tutulan orucu takiben üç gün boyunca kutlanır. Bir tür ay takvimi olan hicri takvime göre her yıl değişen zamanlarda kutlanır.Bayramdan bir önceki güne arife denir ve yarım gün resmi tatildir.
Bu derste Ramazan bayramının genel anlamını ve Türk gelenekleriyle nasıl kutlandığını öğreneceksiniz.
Ramazan Bayramı sadece Türkiye'de halk arasında "Şeker Bayramı" olarak da anılır. Peki bu polemik yaratan isim farklılığının sebebi nedir?
Cevabı bu video'nun sonunda göstereceğiz.
İslam inancına göre kutsal olan ramazan ayı boyunca oruç tutulur. Ramazan ayında müslümanların gün doğmadan önce yedikleri yemeğe sahur denir. Sahur vakti de hicri takvime göre her gün değiştiği için Türkiye'de sokaklardan geçen Ramazan davulcularıyla duyurulur. Gün sonunda yenen yemekle oruç açılır. Bu yemeğe iftar denir. İstanbul'da iftar ezan sesleri eşliğinde Sultanahmet Meydanından atılan topla duyurulur. Meydanlara halk için iftar çadırları kurulur.
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde erkekler camilerde bayram namazı kılar. Namazdan sonra ise hutbe okunur. Daha sonra aileler bayram ziyaretine çıkar. Yakın akrabalar ve aile dostları sırasıyla ziyaret edilir. Bu ziyaretlerde genellikle misafirlere rahatlamak için kolonya ve gül suyu sunulur. Bazı evlerde önden likörle çikolata, lokum veya badem şekeri ikram edilir. Yakın akrabaların evlerinde neredeyse tüm gün süren bir yemek ziyafeti olur.
Bayramda erken kalkılır. En yeni, temiz kıyafetler giyilir. Bakımlı olmak önemlidir, bu yüzden erkekler bayram traşına giderler. Çocuklara çeşitli hediyeler, örneğin; bayramlık adı verilen yeni kıyafetler her ailenin bütçesi elverdiğince alınır. Ailenin büyükleri ellerini öpen çocuklara bayram harçlığı verirler. Bu genelde çocuk onsekiz yaşına gelip reşit olana kadar devam eder. Mahalle çocukları gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.
Şeker bayramında ailenin büyükleri çocuklara harçlıkları mendil içinde verirler. Bu geleneğin amacı çocuğun herkesin önünde para almaktan mahçup olmamasını sağlamak içindir.
Ve şimdi size deminki quiz'in cevabını vereceğim.
Ramazan Bayramı sadece Türkiye'de halk arasında "Şeker Bayramı" olarak da anılır. Peki bu tartışma yaratan isim farklılığının sebebi nedir?
Bu tartışma 'şeker' kelimesinin bayramın dini içeriğini yansıtamadığı savından ortaya çıkmıştır. Aslında 'şeker' kelimesi Osmanlıcada yazılışı benzeyen 'şükür''den gelir. Oruç tanrıya şükretme ibadeti olarak görüldüğünden 'Şükür Bayramı' da denirdi. Daha sonra, şekerleme satan seyyar satıcıların da artmasıyla, değişerek 'şeker bayramı' adını almıştır.
Bu dersi nasıl buldunuz? İlginç bir şeyler öğrendiniz mi?
Dini bayramlarda sizin ülkenizde misafirlere neler ikram edilir?
TurkishClass101.com' a yorumlarınızı bırakın. Bir sonraki derste görüşmek üzere!

Comments

Hide