Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Herkese Merhaba, Ben Zehra.
Türklerin geleneksel ata sporu yağlı güreş turnuvası Kırkpınar Güreşleri, her sene Edirne'de haziran sonu temmuz ayı başı dört gün süreyle gerçekleşir.
Bu derste Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin efsane, tarihçe ve özelliklerine dair bilgiler edineceksiniz.
Kırkpınar güreşçileri turnuva öncesi, zeytinyağı ile kendilerini ve rakiplerinin vücudunu yağlarlar. Peki bu yağ neden yapılır biliyor musunuz?
Cevabı bu video'nun sonunda göstereceğiz.
Kırkpınar, tarihi boyunca kesintiye uğramamış ve sürekliliği olan en eski spor organizasyonudur. Yarışmaya katılan güreşçilere pehlivan, müsabakanın gerçekeştiği alana ise er meydanı adı verilir. Osmanlı'da ülke çapında her panayırda güreşler yapılırdı ancak sadece Kırkpınar'ı kazanmış olanlar ertesi yıl baş pehlivan olarak katılma hakkı kazanırdı. Kırkpınar'ı diğer panayırlardan ayıran bir başka özellikte ay yarışı, yaya koşusu, cirit gibi başka sportif faaliyetlere de yer verilmesidir.
Efsaneye göre, 13.yy.'da Osmanlılar, Bizans topraklarına akın ederken mola verirler. Burada kırk cengaver güreşe tutuşur. Rivayete göre Ali ve Selim denen iki kardeş yenişemezler ve daha sonra bir Hıdrellez günü Edirne'de yeniden güreşe başlarlar. Gece gündüz süren bu güreşin sonunda can verir ve buraya gömülürler. Yıllar sonra iki pehlivanın mezarından gür bir pınar çıkar. Bu hikayenin anısına Kırkpınar ismi verilir.
Yağlı Güreş'in bilinen en eski tarihi günümüzden yaklaşık 4500 yıl öncesine aittir. Yiğitlik, mertlik, kardeşlik ve hoşgörü gibi ilkeleri temel alan Kırkpınar Yağlı Güreşi bir UNESCO Dünya Kültür Mirası üyesidir. Henüz uluslararası bir müsabaka olmayan bu spor gelecekte Edirne'yi yabancı turiste tanıtmak ve ata sporu Yağlı Güreş'e küresel bir ün kazandırmak için çalışmalar devam etmektedir.
Yağlı Güreşin müsabaka öncesi müzik eşliğinde yapılan dansları, ritüelleri vardır. Örneğin peşrev denilen ısınma hareketleri güreşçiye moral, rakibe gözdağı verme amaçlıdır. Sonrasında sıçrayarak “Hadi bre” diye nara atılır.
Ve şimdi size deminki quiz'in cevabını vereceğim.
Kırkpınar güreşçileri turnuva öncesi, zeytinyağı ile kendilerini ve rakiplerinin vücudunu yağlarlar. Peki bu yağ neden yapılır biliyor musunuz?
Pehlivan güreşte kavranması rakibi için zor olsun diye yağlanır.Yağ kaygan olduğundan müsabaka daha uzun ve çetin olur.
Güreşçiler bu arada birbirlerinin sırtlarını da yağlarlar. Güreş başladıktan sonra pehlivanlar çayırda dolaşan yağcılardan diledikleri zaman yağ ve su alabilirler.
Bu dersi nasıl buldunuz? İlginç bir şeyler öğrendiniz mi?
Geçmişten bu yana gelen milli bir sporunuz varsa bizimle paylaşır mısınız?
TurkishClass101.com' a yorumlarınızı bırakın. Bir sonraki derste görüşmek üzere!

Comments

Hide