Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Kapalıçarşı - İstanbul
İstanbul’daki Kapalıçarşı dünyanın en eski ve en büyük kapalı pazarlarından biridir. Burada beş binin üzerinde farklı dükkan ve altmış civarı üstü kapalı sokak bulunur. Her gün yarım milyona yakın kişi pazarı ziyaret eder. Dükkanlara ek olarak iki Türk hamamı, çeşmeler, camiler ve pek çok yeme-içme yeri mevcuttur. Burada yer alan iki cami, aynı zamanda Theodosius Forumu’nda yer alan 2. Beyazıd Camii ve aynı padişah tarafından Kapalıçarşı’ya yapılan Nuruosmaniye Camii’dir. Nuruosmaniye Camii, pek çok camide standart olarak bulunan abdest çeşmesine sahip olmaması nedeniyle eşsizdir. Pazar, ayrıca özellikle depolama amacıyla kullanılan iki adet kubbeli binayı taşır.
Çarşı, 1455-1461 yılları arasında inşaa edilmiştir. 1500'lü yıllarda pazar genişletilmiş ve 1894 yılındaki büyük depremden sonra restore edilmiştir. Her ne kadar burada hemen hemen her şeyi bulmak mümkünse de burası özellikle baharatları, halıları, çömlekleri ve mücevheratlarıyla ünlüdür.
Pazarın güneybatı köşesinde kesişen iki ana sokağın sonunda bulunan dört ana kapı mevcuttur. Çarşı, Pazartesi’den Cumartesi’ye sabah dokuz, akşam yedi saatleri arası açıktır. Orada bulunan ziyaretçiler, ne kadar kalınırsa kalınsın her şeyi görmenin imkansız olduğunu söylerler. Ayrıca çarşıdaki pek çok esnafın turistlere karşı çok iyi oldukları ve maddi açıdan zora sokmadıkları söylenir.

Comments

Hide